Prezentacja i degustacja: „Smaki Dolnego Śląska – Wokół chleba”
Gabriel Jaczewski: „Śląsk, jak każde pogranicze, od zawsze był miejscem kosmopolitycznym, niejednorodnym kulturowo. To taka Europa Środkowa w pigułce. Ową śląską egzotykę, odmienność od reszty świata, doskonale widać z perspektywy stołu jadalnego, gdzie podczas jednego posiłku, a bywa że i na jednym talerzu, potrafią się spotkać mnich cysterski z barokowym sarmatą, albo cesarski urzędnik z majstrem tkackim spod Śnieżki. O ile górnośląskie kulinaria są nam wszystkim w miarę znane (któż nie jadł klusek śląskich i rolady z modrą kapustą), to tradycyjna kuchnia Śląska Dolnego wciąż pozostaje tajemnicą, którą postaramy się nieco odsłonić podczas tegorocznych Dni Dziedzictwa. Naszym motywem przewodnim będzie chleb i to, co wokół chleba. Posmakujemy słynnych precli piwnych, prawdziwych przedwojennych bułek wrocławskich, spróbujemy chłopskiego chleba i karkonoskiego żuru z chlebowego zaczynu, będziemy się raczyć sławnym na cały Dolny Śląsk sosem polskim – zapomnianą kulinarną osobliwością, która przetrwała u nas w niezmienionej formie od czasów króla Jana Sobieskiego, zaś na koniec posmakujemy autentycznych śląskich pierników. Wszystko to przyprawimy opowieściami o piekarzach, młynarzach, piwowarach, słynnych śląskich kucharkach i dawnych obyczajach związanych z jedzeniem”
Od kilku lat współpracujemy z państwem Justyną i Gabrielem Jaczewskimi, którzy pasjonują się m.in. kulinarną historią Karkonoszy. Ich specjalnością są pierniki wykonywane według oryginalnej starej karkonoskiej receptury. W tym roku z okazji EDD poprosiliśmy ich o przygotowanie ciekawostek i smakołyków z naszego regionu. W kameralnym gronie spotkaliśmy się aby pokosztować chleba na zakwasie, bułek z ziołowym twarogiem, piwnych precli, „sikor” z sosem piernikowym oraz karkonoskiego żuru na zakwasie. Podczas degustacji pan Gabriel Jaczewski z pasją opowiadał historie potraw, piekarzy i kuchni karkonoskiej.
Serdecznie dziękujemy Pani Justynie i panu Gabrielowi za przygotowanie pysznych potraw i pasjonujących historii.